Cupping – aromit esiin!

11.6.2015

Kahvitermeihin liittyy olennaisesti cupping eli cup tasting. Tilaisuus, jossa maistellaan eri kahveja ja pyritään löytämään niistä eri aromeja ja makuja sekä muita ominaisuuksia.

Cupping ei ole pelkkää kahvinmaistelua ja kahvikuppien kilistelyä, vaan siinä haistellaan ja maistellaan kahveja eri lämpötiloissa, tarkasti esivalmistellun, järjestelmällisen prosessin avulla. Näin saadaan kahvipapujen alkuperäiset maut sekä kahvin tasalaatuisuus parhaiten selville.

 

189

Mika ja kouluttajamme Henna aloittavat cuppingin kaatamalla kiehuvaa vettä kahvin päälle.

 

Cuppingit liittyvätkin olennaisesti laadunvalvontaan, kokonaan uusien kahvilaatujen löytämiseen tai koulutuksiin. Ja toki cuppingin voi järjestää vaikka ystävien kanssa vapaa-ajan aktiviteettinä.

Cuppingia varten kahvi paahdetaan vaaleaksi, sillä silloin aromit tulevat kahvista parhaiten esille. Tärkeää on huolehtia siitä, että kaikki pavut on paahdettu samaan aikaan ja samalla paahtoasteella, jotta lähtötilanne on mahdollisimman tasavertainen eri kahvilaatujen välillä.

Tämänkertainen cupping järjestettiin paahtimolla uusien kahvilaatujen löytämistä varten. Hannu oli valmistellut tilaisuuden huolellisesti paahtamalla ja jauhamalla pavut, kattamalla cupping-pöydän siihen tarkoitetuilla astioilla ja lusikoilla sekä lämmittämällä veden kiehuvaksi.

 

200

Henna ja paahtomestarimme Hannu rikkovat kahvin pinnan lusikalla ja analysoivat tuoksua eli aromia ennen maistamista.

 

Cuppingia on hauska seurata. Jokaisen kierroksen jälkeen maut ja aistimukset merkitään lomakkeeseen, joka on kehitetty juuri cuppingia varten. Erilaisia kuvauksia lentelee ilmassa: ”Vaaleaa vasta paistettua leipää, voinmakua, viinimäisyyttä…” Kahvia voidaan siis kuvailla aivan yhtä runsaasti kuten viinejä.

Useiden peräkkäisten maistelukierrosten jälkeen kahvi on jo jäähtynyt ja on aika koota iltapäivän tunnelmat osallistujilta.

 

184

Hannu ja paahtajaksi opiskeleva Juuso täyttävät cupping -lomaketta huolellisesti.

 

Tämänkertaisista näytteistä löytyi helmi ja keskustelujen pohjalta päädyimme tilaamaan valikoimaamme uuden kahvin Keniasta. Sitä joudutte odottamaan vielä hetken, mutta tulossa on kahvi, josta löytyy makua ja mausteisuutta.

Kannattaa maistella myös nykyistä valikoimaamme, sillä näytteiden joukosta erottui suosikkina jo valikoimassamme oleva täyteläinen Guatemala Genuine Antigua pähkinäisellä aromillaan ja suklaisella jälkimaullaan. Paahtomestarimme Hannun mielestä tämä  rikkaassa maaperässä kasvanut korkealaatuinen kahvi sopii erinomaisesti suodatinkahviksi.

Uusien kahvilaatujen etsinnässä cupping vaikuttaa suuresti siihen, että otetaanko tuote valikoimaan vai ei. Päätösten täytyy syntyä ripeästi, sillä kahvia juodaan maailmassa niin paljon, että parhaimmat raakakahvit loppuvat nopeasti. Onneksi me Mokkamestareilla olemme ripeitä ja te, hyvät asiakkaamme, saatte nauttia lähellä paahdetuista, maailman parhaista kahveista.

Kiinnostuitko cuppingista? Syksyllä aloitamme myös cupping -kurssit, huippusuosittujen koti- ja ammattibarista -kurssien lisäksi. Seuraa kahvikoulumme sivuja tarkempia aikatauluja varten.

Tervetuloa mukaan makujen maailmaan!