It’s tea time!

8.6.2015

UUTTA TEEVALIKOIMASSA!

Valikoimassamme on kaksi uutta teelaatua: China White Downy Oolong Luomu sekä maustettu musta tee Wild Cherry eli Villikirsikka. Näitä maisteltiin tee cupping -tilaisuudessa paahtimollamme.

 

Henna ja Jari valmistelevat Tee cuppingia.

 

Tee cuppingia varten tarvitaan luonnollisesti teetä ja kuumaa vettä. Lisäksi varustukseen kuuluu lämpömittari, vaaka, ajastin, haudutuspannut sekä tee cuppingiin tarkoitetut astiat ja lusikat. Teetä punnitaan jokaiselle osallistujalle n. 2 g ja ensimmäisellä kierroksella teetä tuoksutellaan kuivana.

Seuraavalla kierroksella teelehtien päälle kaadetaan suosituslämpötilan mukainen vesi ja teen annetaan hautua suositusajan verran. Haudutuksen jälkeen teelehdet erotetaan vedestä ja niitä tarkastellaan erikseen tuoksun, koon ja värin suhteen. Samanaikaisesti tee kaadetaan teekulhoon, josta sitä ensin ”ryystetään” lusikalla ensimmäisiä makuja varten.

Koko maistelun ajan on tarkoitus kirjoittaa ylös adjektiivejä, joilla teelaatuja voi kuvailla tarkemmin myöhempää yhteistä arviota varten.

Tässä cupping -tulokset uusista teelaaduistamme:

 

Tee cuppingiin kuuluvia välineitä.

 

Tämä teehifistelijän unelmatee, China White Downy Oolong Luomu, tulee Kiinasta, teeprovinssina tunnetusta Fujianin maakunnasta.

Teen nimi tulee untuvanomaisista, käsittelemättömistä valkoisen teen silmuista, joita teessä on mukana.

Oolong-teen valmistusprosessia pidetään kaikkein vaikeimpana teen valmistamisprosesseista. Se sisältää monia vaiheita ja vaatii tarkkuutta, sekä ennen kaikkea suurta ammattitaitoa.

Tämän teen haudutuslämpötilaksi suositeltiin 80 – 90 astetta. Vesi oli tasan 80°C, kun se kaadettiin haudutuspannuun ja teen annettiin hautua 4 minuuttia. Hautumisen jälkeen lehtiä tarkasteltiin uudestaan märkänä.

Teestä huomioitiin Oolong-teelle tyypillisen isot lehdet, jotka olivat ihanan meripihkan väriset. Tuoksua kuvailtiin santelipuulla, lehtivihreällä sekä maltaisuudella. Ensimmäiset makua kuvailevat adjektiivit olivat hunajainen ja kukkainen, joku löysi sieltä myös rosmariinin. Suutuntuma oli miellyttävä ja pehmeä ja jälkimaussa maistui kevyesti sitrus.

Mokkamestareiden Cupping-tiimin arvio China White Downy Oolong Luomu -teestä: Erittäin hienostunut,  helposti juotava korkealaatuinen tee, joka maistuu varmasti kaikille. Sopii erinomaisesti aamu- tai iltapäiväteeksi.

 

Henna tuoksuttaa vedestä erotettuja teenlehtiä.

 

Mokkamestareilta on jo pitkään kysytty kirsikanmakuista teetä ja nyt meillä vihdoin on sellainen valikoimassamme!

Wild Cherry eli Villikirsikka on maustettu musta tee, jonka pohjateenä on Ceylon.

Tätä teetä haudutetaan 4-5 minuuttia ja vesi saa olla ihan kiehuvaa. Villikirsikka -tee saa aikaan muistoja, yksi muistaa lapsuuden kesät kirsikanmakuisine purkkatikkareineen ja toiselle tulee mieleen joulu.

Maku on makeahko, kevyesti kirsikkainen ja erikoisuutena sieltä löytyy myös marsipaani. Jäähtyneenä ja jälkimaussa aromit korostuvat ja tulevat esiin voimakkaampina. Aistittavissa on myös häivähdys neilikkaa.

Mokkamestareiden Cupping-tiimin arvio Villikirsikka -teestä: Maukas ja mausteinen tee, suutuntumana marjaisuus. Sopii erinomaisen hyvin jälkiruoalle tai iltateeksi. Näin kesän kynnyksellä teen arvioitiin toimivan erinomaisesti myös jääteen pohjana.