Ilmainen toimitus noutopisteeseen Suomessa yli 59€ tilauksille!

Kahvin prosessointimenetelmät

Kahvin prosessointimenetelmät

Raakakahvin prosessoinnissa ilmenee monia eroja mm. eri maiden kulttuuristen ja ilmastollisten seikkojen takia. Siksi alla olevat tavat voivat vaihdella eri tuotantomaissa ja -alueilla tai riippuen siitä mitä kahvilaatuja kulloinkin prosessoidaan.

NATURAL ELI DRY PROCESSED Kuivamenetelmällä käsitelty kahvi

Natural-menetelmässä poimitut kahvimarjat toimitetaan suoraan kuivausasemille joko betonipatioille kuivumaan tai nostetuille verkkopohjaisille pedeille (African bed). Tämän jälkeen suoritetaan kuivuneen kahvimarjan, hedelmälihan ja pergamenttikalvon poisto sekä muut työvaiheet kuten märkämenetelmässä.

WASHED ELI WET PROCESSED Pesty tai märkämenetelmällä käsitelty kahvi

Kahvimarjat toimitetaan poiminnan jälkeen “märkäasemille”. Hyvät marjat erotellaan viallisista ja johdetaan pulpperiin, joka erottaa kahvimarjasta pintakuoren ja osan hedelmälihasta.

Pavut johdetaan fermentoitumaan tietyksi ajaksi altaisiin, josta ne johdetaan edelleen pesukouruun. Pavuista pestään fermentoimisjäänteet ja erotellaan pois heikompilaatuiset hauraat pavut. Hyvälaatuiset toimitetaan kuivausasemille, välivarastointiin, pergamenttikalvon poistoon ja papujen lajitteluun.

Pulped Natural -menetelmä

Pulped natural -menetelmässä irrotetaan kahvimarjasta pintakuori ja hedelmäliha. Sen jälkeen pavut kuivataan yleensä korotetuilla pedeillä (African bed). Papuja käännellään usein tasaisen kuivumisen varmistamiseksi. Tämän jälkeen suoritetaan pergamenttikalvon poisto sekä muut työvaiheet kuten märkämenetelmässä.

Honey-menetelmä

Honey-menetelmä on muuten sama kuin pulped natural -menetelmä, mutta siinä jätetään eri määriä hedelmälihaa pavun pinnalle pulping-prosessissa ja papujen kuivatusaika vaihtelee. Loput työvaiheet tapahtuvat kuten pulped natural -menetelmässä.

Yellow/white honeyvähiten hedelmälihaa (lyhyempi kuivatusaika)
Red honeyenemmän hedelmälihaa (pidempi kuivatusaika)
Black honeypaljon hedelmälihaa (pisin kuivatusaika)


Wet hulled eli ns. Giling Basah -menetelmä

Menetelmä on yleinen Indonesiassa, jossa ilma on erittäin kosteaa. Wet hulled on melko samanlainen kuin märkämenetelmä. Kuori ja hedelmäliha poistetaan ja marjat fermentoidaan tankeissa. Pesun jälkeen marjat toimitetaan kuivausasemille 2–3 päiväksi. Puolikosteat pavut menevät hulling-prosessiin, jossa pergamenttikalvo otetaan pois. Kuivausta jatketaan patioilla pari päivää, kunnes kosteusprosentti 12–13 % saavutetaan.

Ostoskoriin käytetyt lahjakortit